De Kade in Rotterdam – een portret

surinaams in rotterdam

 

Er zijn meer dan 250.000 inheemse mensen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en de stad Rotterdam. Zij worden Surinamers of 'Surinamers' genoemd. In feite was Suriname ooit een deel van Nederland, maar het werd onafhankelijk van het Koninkrijk in 1975. De meeste Surinamers wonen in Rotterdam (deels ook in steden in het binnenland zoals Driebergen), waar zij met 26,4% de grootste etnische minderheidsgroep vormen. Veel Surinamers hebben zich hier gevestigd nadat hun voorouders vanaf 1889 naar Nederland emigreerden. Aanvankelijk waren de meeste Surinamers dwangarbeiders die op plantages werkten en later werkten ze als huispersoneel en fabrieksarbeiders. Tegenwoordig werken velen als ambachtsman of kantoormedewerker en sommigen zijn ook ondernemer geworden met een eigen bedrijf. Er woont dan ook een grote gemeenschap Surinamers in Rotterdam, die na hun vertrek uit hun geboorteland of na hun geboorte hier hun nieuwe thuis hebben gekozen. Er zijn ongeveer 17 verschillende door Surinamers gedomineerde wijken in Rotterdam; dit artikel gaat over één zo'n wijk in het centrum van de stad, genaamd 'De Kade'. Echter kan u direct hier terecht voor Surinaams in Rotterdam als u honger heeft.

Waar ligt The Quay?

The Quay ligt in het centrum van Rotterdam, op de Maasvlakte, de belangrijkste landmassa van Nederland. Het centrum wordt beschouwd als de eerste wijk van de stad, omdat het het oudste nog bestaande gebied van Rotterdam is. De Kade ligt in het zuidelijke deel van de stad, waar het grenst aan de wijken Schiedam en de Wijde Aalderinkstraat, een belangrijke verkeersader die het centrum verbindt met het binnenland van Rotterdam.

De wijk De Kade is een van de belangrijkste plaatsen waar Surinamers in Nederland wonen. De belangrijkste reden hiervoor is dat De Kade de grootste enclave van de Surinaamse gemeenschap in Nederland is. De Surinamers zijn in bijna elke hoek van De Kade te vinden. Ze zijn te vinden in het centrum van de stad, op het industrieterrein, in het havengebied, in de woonwijken en in de dorpen rondom de stad. De Surinamers zijn zelfs aanwezig in het landelijke gebied van de provincie Zuid-Holland. Surinamers zijn te vinden in de haven van Rotterdam, in de binnenstad, in het industriegebied, in de woonwijk, in de dorpen rondom de stad en in het landelijk gebied.

Surinaams gesproken aan De Kade

De Surinamers in Nederland spreken zowel de nationale taal (Nederlands) als de taal van het land waar ze vandaan komen. Deze taal heet Creool. Het Creool lijkt veel op het Javaans. Daarom kunnen Surinamers die in Nederland wonen elkaar perfect verstaan. In feite spreken de meeste Surinamers thuis geen Nederlands en gebruiken ze geen Creool. Veel Surinamers leven hun leven liever in de Surinaamse taal. Daarom begrijpen de meeste Surinamers ook geen Nederlands.

De Surinamers in Rotterdam hebben een zeer rijke cultuur en traditie. De Surinamers hebben veel gebruiken zoals hun eigen dans, religie en eten. In Nederland vieren de Surinamers hun tradities zoals de "Dia van Sinterklaas", feesten als "Kerstdagen" en "Chinees Nieuwjaar", en nog veel meer. De Surinamers hebben zelfs een eigen radiostation. Het radiostation "Het Surinaamse Radio" is het grootste radiostation in Nederland waar ze de muziek van Nederland en de muziek van Suriname draaien.

Feiten over de buurt De Kade.

De wijk De Kade werd voornamelijk bewoond door de Chinese gemeenschap. Het had zijn eigen Chinese school, kerk en Chinese social club. Maar aan het eind van de 19e eeuw trokken veel Chinezen weg uit de buurt en naar het industriegebied van de stad. De Surinaamse gemeenschap groeide echter geleidelijk in de buurt. De Surinamers hebben een rijke cultuur en traditie. De Surinamers hebben veel gebruiken zoals hun eigen dans, religie en eten. In Nederland vieren de Surinamers hun tradities zoals de "Dia van Sinterklaas", feesten als "Kerstdagen" en "Chinees Nieuwjaar", en nog veel meer. De Surinamers hebben zelfs een eigen radiostation. Het radiostation "Het Surinaamse Radio" is het grootste radiostation in Nederland waar ze de muziek van Nederland en de muziek van Suriname draaien.

Conclusie

De Kade is een interessante buurt omdat het een voorbeeld is van multiculturalisme en integratie in Nederland. Vanwege het immigratiebeleid en de grote Surinaamse bevolking in de stad Rotterdam, wonen zij in verschillende wijken in de stad. Tegelijkertijd behouden zij hun eigen cultuur en taal. De Surinamers in De Kade leven erg goed in hun nieuwe woningen. Dit is te zien aan de grote Surinaamse bevolking die geen problemen heeft met wonen en werken in Nederland.